Ekonomi

Şubat ayında pazardaki 41 üründen 31’inin fiyatı arttı, 10’u düştü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Şubat ayı üretici piyasa fiyatları”Ve “Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimler”konuyla ilgili açıklama yaptı.

“Üretici ile piyasa arasındaki en yüksek fiyat farkı yüzde 251,6 ile elmada”

Bayraktar, şubat ayında üretici ile orta halli arasındaki fiyat farkının yüzde 251,6 ile elmada görüldüğünü belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Elmada yüzde 229 ile kuru üzüm, yüzde 218,7 ile limon, yüzde 216,9 ile kırmızı mercimek, yüzde 180,8 ile kuru incir, yüzde 176,3 ile pırasa, yüzde 159,7 ile marul ve yüzde 159,6 ile elma fiyat artışını artırdı. ıspanağı yüzde 150,7 ile maydanoz izledi.

Pazarda elma 3,5 kat, kuru üzüm 3,3 kat, limon ve kırmızı mercimek 3,2 kat, kuru incir ve pırasa 2,8 kat, marul ve ıspanak 2,6 kat, maydanoz 2,5 kat daha fazla satıldı.

Elma 5 liradan 17 lira 58 kuruşa, kuru üzüm 25 liradan 82 liradan 24 kuruştan, limon 5 liradan 25 kuruştan, 16 liradan 73 kuruştan, kırmızı mercimek 13 liradan 84 kuruştan, 43 liradan 86 kuruştan satıldı. .

Pazarda fiyatı en çok artan ürün yüzde 29,4 ile domates oldu.

Şubat ayında 41 işin 31’inde fiyatlar artarken, 10’unda düşüş yaşandı.

Pazarda fiyatı en çok artan ürün yüzde 29,4 ile domates oldu. Domates fiyat artışını yüzde 28 ile karnabahar, yüzde 21,8 ile lahana, yüzde 20,4 ile dana eti ve yüzde 17,7 ile patlıcan izledi.

Pazarda fiyatı en çok düşen ürün %15,3 ile ıspanak oldu. Ispanakta fiyat düşüşünü yüzde 6,2 ile yeşil mercimek, yüzde 6 ile limon ve yüzde 2,7 ile mısırözü yağı takip etti.

Üreticide yüzde 68,9 ile en fazla fiyat artışı olan patlıcan

Şubat ayında üreticinin yaptığı 33 işin 19’unda fiyat artışı görülürken, 5’inde fiyatlar geriledi. 9 eserde fiyat değişikliği olmamıştır.

Şubat ayında fiyatı en çok düşen ürün yüzde 22,5 ile patates oldu. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 12,5 ile limon, yüzde 8,7 ile lahana, yüzde 6,3 ile maydanoz ve yüzde 5,5 ile ıspanak izledi.

Üreticide en yüksek fiyat artışı yüzde 68,9 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 67,6 ile soğan, yüzde 57,5 ​​ile karnabahar, yüzde 54,3 ile domates, yüzde 47,8 ile portakal ve yüzde 47,4 ile kabak izledi.

Fiyat değişikliklerinin nedenleri

Soğuk hava nedeniyle üreticide patlıcan, domates, kabak ve hıyar arzının azalması fiyatları yükseltti.

Kuru soğanda depodaki işlerin azalması ve yeni işlerin hasadının başlamamış olması fiyatları yükseltti.

Portakal, karnabahar, havuç ve pırasa fiyatları, hasadın sona ermesiyle arzın azalması nedeniyle arttı.

Arz ve talepteki değişimler et fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Patates, limon, beyaz lahana, maydanoz ve ıspanak
Artışla birlikte eserlerin fiyatları da düştü.

üretici fiyatları

Şubat ayında üreticinin 33 işinden 19’unda fiyat artışı görülürken, 5’inde fiyatlar geriledi. 9 eserde fiyat değişikliği olmamıştır.

Şubat ayında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 22,5 ile patates oldu. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 12,5 ile limon, yüzde 8,7 ile lahana, yüzde 6,3 ile maydanoz ve yüzde 5,5 ile ıspanak izledi.

Üreticide en yüksek fiyat artışı yüzde 68,9 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 67,6 ile soğan, yüzde 57,5 ​​ile karnabahar, yüzde 54,3 ile domates, yüzde 47,8 ile portakal ve yüzde 47,4 ile kabak izledi.

Fiyat değişikliklerinin nedenleri

Soğuk hava nedeniyle üreticide patlıcan, domates, kabak ve hıyar arzının azalması fiyatları yükseltti.

Kuru soğanda depodaki işlerin azalması ve yeni işlerin hasadının başlamamış olması fiyatları yükseltti.

Portakal, karnabahar, havuç ve pırasa fiyatları, hasadın sona ermesiyle arzın azalması nedeniyle arttı.

Arz ve talepteki değişimler et fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Patates, limon, beyaz lahana, maydanoz ve ıspanak arzındaki artışla birlikte işlerin fiyatları düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu