Celtic Taraftarları Atletico Madrid Maçında Filistin Bayraklarını Açtı
İskoçya Celtic takımının binlerce taraftarı, Şampiyonlar Ligi’nde Atletico Madrid’e karşı oynanan karşılaşmada Filistin bayraklarını açtı.
UEFA daha önce İsrail takımıyla oynanan maçın ardından Celtic taraftarlarına bu nedenle para cezası vermişti.
Takım yönetimi, 7 Ekim saldırısından sonra da Filistin halkına desteğini sürdüren Celtic tribünlerinde bayrak sallanmaması yönünde çağrıda bulunmuştu.
Atletico maçı öncesi yapılan davette, “Herkes gibi taraftarlarımızın da fikir belirtme hakkına sahip olduğunun bilincindeyiz. “Herkese açık bir kulüp olarak Celtic Park stadyumu bizimdir.”
Taraftarlara yapılan davette, İskoçya ve dünya genelinde topluluklarda yaşananların etkisine atıfta bulunularak “şu anda Celtic Park’ta bayrak sallanmaması” yönünde çağrıda bulunuldu.
Kulüp ayrıca, savaşta ölenlerin anısına her iki takımın oyuncu ve teknik heyetinin siyah kolluk takacağını duyurdu.
Ancak Yeşil Tugay adlı taraftar grubu, stadyumun dışına binlerce bayrak asma kararı aldı.
Grubun açıklamasında, bu gösteriye katılmak istemeyen tüm hayranlara saygı gösterilirken, aynı şekilde katılmak isteyenlerin özgürlüğüne de saygı gösterilmesi çağrısında bulunuldu.
Hamas saldırısından saatler sonra oynanan lig maçında Celtics taraftarları da Filistin bayraklarını dalgalandırdı.
Kulüp yönetimi tarafından deplasman yasağı getirilen Yeşil Tugaylar grubu, daha önce futbolseverlerin siyasi görüşlerini ifade etmelerine “sarsılmaz bir inanç” beslediklerini belirtmişti.
Grup, kendilerine uygulanan yaptırımların “siyasi görüşlerin ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmayı amaçladığını” savundu.
Kulübün geçmişi bize ne anlatıyor?
BBC İskoçya’dan sporMuhabir Chris McLaughlin, 19. yüzyılda kurulan kulübün kuruluş ilkeleri arasında yoksullara yardım etme amacının bulunduğunu anımsatarak, sosyal adalet ve eşitliğe dayalı bir kulüp kültürüne sahip olduğunu belirtiyor.
McLaughlin, maçtaki siyasi sembollere ilişkin değerlendirmesini şöyle sürdürüyor:
Peki, bu kadar kutuplaşmış bir dünyada, futbolu yönetenler bu siyasi atmosferden tamamen uzak durmaya çalışırken, inançlarını dile getirmek isteyen taraftarlar bunu nasıl yapabilir?
McLaughlin, her şeyin paraya göre planlandığı futbol dünyasında sponsorların bu olaylara hiç dahil olmak istemediğini hatırlatıyor.
UEFA daha önce Celtic kulübüne siyasi mesajlarından dolayı iki kez ceza vermişti.
UEFA, 2016 yılında İsrail’in Hapoel Beer-Sheva’ya karşı oynadığı maçta Celtic taraftarlarının dalgalandırdığı Filistin bayrakları nedeniyle kulübe 9.000 £ para cezası vermişti. Yeşil Tugay grubu bu cezanın ardından başlattığı kampanyayla 130 bin lira topladı. Bu para Filistin’deki insani yardım kampanyalarına bağışlandı.