Eski THK Üniversitesi Rektörü Ban’a ‘suç aklama’ davası
Aralarında Türk Hava Kurumu (THK) eski Üniversite Rektörü Ünsal Ban’ın da bulunduğu 11 sanık hakkında “suçtan kaynaklanan mal değerlerini aklamak” suçundan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davanın iddianamesinde Ünsal Ban’ın yanı sıra Ahmet Karakaş, Bülent Gürkan, Ece Gizay Ban, Emre Buğra Ban, Gülcan Ban, İhsan Serkan Kazancık, İsmail Erdoğan, Levent Yurdakul, Soner Gökten ve Ünal Ban yer aldı.
İddianameye göre, hatanın meydana geldiği tarihte AK Parti Erzurum Milletvekili olan Zehra Taşkesenlioğlu’nun avukatı, Ünsal Ban’ın resmi nikahlı eşi olan müvekkilinin fotoğraflarını gizlice çektiğini ve bu görüntülerin suç örgütü elebaşı Sedat Peker’in kullandığı “çılgın çavuş” adlı sosyal medya hesabında yayımlandığını iddia ederek 28 Ağustos 2022’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.
Şikayet üzerine “özel hayatın gizliliğini ihlal” ve “kişisel verileri elde etmek ve yaymak” suçlarından soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkeme kararıyla Ünsal Ban’ın cep telefonuna ve dijital materyallerine soruşturmanın genişletilmesi için el koydu.
Soruşturma sırasında Cumhuriyet Başsavcılığı, Ünsal Ban ve şoförü Ahmet Karakaş’ın dijital cihazlarında bulunan bilgilere dayanarak “suçtan kaynaklanan malvarlığının aklanması” hatası işlenmiş olabileceği gerekçesiyle farklı bir soruşturma başlattı. MASAK raporlarını daha pahalı hale getiren Başsavcılık, soruşturmaya diğer şüphelileri de dahil ederken, kabahatin konusu olan malı bilerek kabul ettiği, elinde bulundurduğu veya kullandığına dair deliller elde edildi.
MASAK raporunda banka hesap hareketleri
Ünsal Ban’ın mal varlığı ve banka hesap hareketlerine ilişkin MASAK raporunun yer aldığı iddianamede şu ifadeler kullanıldı:
“Ünsal Ban’ın hesap hareketlerine ilişkin detaylara baktığımızda, özellikle 2021 ve 2022 yıllarının sonlarında oldukça dengeli nakit para yatırma ve çekme süreçlerinin olduğu, 2021 ve 2022 yıllarının sonunda hesaplarına yaklaşık 45 milyon TL nakit, 32 milyon TL nakit para yatırdığı, para yatırma işlemlerinin bir kısmının USD ve Euro olduğu, Yatırım Finansman Menkul Bedeller A.Ş. ve 1. 6.5 milyon TL transfer gönderildi.
Davalının hesabından Tera Europa LTD’ye 41 milyon TL gönderildiği ve bu şirketten hesabına 23 milyon TL’nin geldiği, Tera Yatırım Menkul Kıymetler Şirketinden 10 milyon TL, Aralık 2021 döneminde kızı Ece Gizay Ban’ın Yunanistan’daki hesabına 168.000 Euro’nun 4 parça halinde, Kasım-Aralık 2021 döneminde Yunanistan’daki kendi hesaplarına 168.000 Euro’nun gönderildiği belirlendi.
Ünsal Ban’ın hesaplarından yaklaşık 30 milyon TL’nin zanlı Ahmet Karakaş’a gönderildiği, sanığın üzerinde 34 CVL 106 plakalı 2020 model Land Rover marka Range Rover Evoque model araca sahip olduğu, gayrimenkul verileri üzerinden yapılan sorgulamalarda yüzde 50 oranında kayıtlı 7 gayrimenkul olduğu ve söz konusu gayrimenkullerin tamamının 2021 yılında satın alındığı görüldü.
“Suç gelirlerini aklama kastı ile hareket etmiştir”
İddianamede, Ünsal Ban’ın eski eşi Gülcan Ban, çocukları Ece Gizay Ban, Emre Buğra Ban ve ağabeyi Ünal Ban ile diğer zanlıların üzerindeki kayıtlı hesapları ve mal varlığına ilişkin bilgiler de paylaşıldı.
“SPK Kanunu’na muhalefet”, “kamu kurum ve kuruluşlarına karşı dolandırıcılık ve sahtecilik” gibi daha önceki hataların dışında bazı sanıkların soruşturularak yargılandığına değinilen iddianamenin sonuç bölümünde şu bilgilere yer verildi:
“Ünsal Ban, iddianamemizde detaylandırılan öncül suçlardan elde edilen suç gelirlerini aklama kastı ile hareket etmiş, bu faaliyet kapsamında, zanlı Ahmet Karakaş hata gelirlerini bazen belgemizin diğer zanlılarına bazen nakit olarak aktarmış, bazen de zanlılar Gülcan Ban, Ece Gizay Ban ve Emre Buğra Ban kendilerine gayrimenkul devrederek suç gelirlerinin kaynağını gizlemişler, suç gelirlerinin kaynağı ise paranın bir kısmının yeniden transfer edilmesiyle gizlenmiştir. sorusuna, “Paraların bir kısmının yurt dışına gönderildiği, bazı zanlıların hesaplarının bu paraların transferinde kullanıldığı, bir kısmının ise mesleki deneyimlerinden yararlanılarak onların katkılarıyla para transfer edildiği, zanlıların bu şekilde suç işledikleri, MASAK tutanakları, tanık ifadeleri, dijital materyallerin incelenmesi sonucu hazırlanan bilirkişi raporu kapsamında tüm soruşturma belgeleri kapsamında anlaşılmıştır.”
İddianamede sanıklar hakkında “suçtan doğan malvarlığı aklama” suçundan 7 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adlî para cezası isnat edilerek, suçtan doğan malvarlığına el konulması istendi.
“Yurtdışına kaçarak rahat bir hayat sürmeyi hedefledi”
Tanık Zehra Taşkesenlioğlu, iddianamedeki ifadesinde, zanlı Ünsal Ban ile 2019 yılında evlendiğini, evlendikten sonra sanıkların karıştığı birçok suça istemeden tanık olduğunu söyledi.
Taşkesenlioğlu şu iddialarda bulundu:
“Özellikle Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde rektörlük yaptığı dönemde görevden alındıktan sonra kurumun atadığı uzmanlar tarafından birçok iş ve işlem tespit edilerek Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Akabinde Ünsal Ban, çocukları Emre Buğra Ban, Ece Gizay Ban ve eski eşi Gülcan Bankaş, eski eşi Ahmet’in eşi, çalıştığı gayrimenkulden yüklü miktarda parayı Türk Hava Kurumu’na gönderdi’ nın eski eşi Ahmet Bankaş, dolandırıcılık ve zimmete para geçirme suçlarından elde ettiği geliri aklamak için Yunanistan’da ev alıp benim kaydettiğim kişilerin üzerine yapmış, Ünsal Ban, Ece Gizay Ban ve Ünsal Ban’a oturma izni almış.
Hatırladığım kadarıyla Ünsal Ban, Türk Hava Kurumu Üniversitesi rektörlüğü döneminde üniversitenin taşınmazına ilişkin yapım işiyle ilgili bir hileli işlem gerçekleştirmiş ve bu şekilde üniversiteye zarar vermiştir.”
Zehra Taşkesenlioğlu, Ünsal Ban’ın borsa ve kripto paraları manipüle ettiğine birçok kez şahit olduğunu savundu.